Etiikka ja ekologisuus
Permakulttuurin kolme eettistä periaatetta elävät festivaalin toteutuksessa ja tavoitteissa:
Huolenpito maapallosta
Pidetään huolta maasta, metsästä, vedestä, ilmasta ja elollisista olennoista.
Huolenpito ihmisistä
Pidetään huolta itsestä, läheisistä ja yhteisöistä paikallisesti ja globaalisti.
Reilu jako
Kulutuksen järkevä tasapainottaminen suhteessa tuotantoon ja resursseihin sekä ylijäämän palauttaminen kiertoon.
Festivaalissa korostuu paikallinen näkökulma. Festivaalit rakentuvat vapaaehtoisuuden ja yhteistyön varaan. Paikallisten yhdistysten ja yksilöiden ponnistelut ovat edellytys festivaalin toteutumiselle. Festivaaleilla tarvittavat materiaalit ja palvelut hankitaan mahdollisuuksien mukaan lähialueelta. Ruokatarjonnassa hyödynnetään paikallisia viljelijöitä. Ikielon arvojen kanssa linjassa olevia paikallisia yhdistyksiä, hankkeita, muita toimijoita ja osaajia kannustetaan tarjoamaan työpajoja ja esittelemään toimintaansa festivaalien yhteydessä. Tasa-arvoinen, hyväksyvä, arvostava ja osallistava ote läpäisee koko festivaaliprosessin.
Tapahtumassa pyritään huomioimaan ekologinen ja vähäpäästöinen lähestymistapa muun muassa tarjoamalla paikallista luomuruokaa, minimoimalla jätettä ja panostamalla ekologisiin liikennejärjestelyihin.
Vinkkejä vastuulliseen osallistumiseen
Festivaali kannustaa myös kävijäänsä suunnittelemaan oman osallistumisensa vähäpäästöisesti.
♥ Pienennä hiilijalanjälkeäsi matkustamalla ekologisesti pyörällä, julkisilla liikennevälineillä tai kimppakyydillä.
♥ Varustaudu pitkäikäisillä ja sään kestävillä telttailuvarusteilla (lainaa jos et omista) tai valitse mahdollisimman ekologinen majoitusvaihtoehto lähietäisyydeltä
♥ Etsi luonnonmukaisista tai kierrätetyistä materiaaleista valmistettuja vastuullisia tuotteita tuotannon tukemiseksi. Varaudu kunnon retkiruokailuvarustein, tuo oma juomapullo ja pukeudu säänmukaisesti, jotta et tarvitse kertakäyttövälineitä tai heräteostoksia tapahtuman aikana.
♥ Festarieväitä ostaessasi painota luomua, paikallisuutta, sesonkituotteita ja kasvisruokaa. Hyödynnä festivaalin ruokapisteitä kaupparuoan sijaan minimoidaksesi pakkausjätteen. Vältä hävikkiruoan tuottamista.
♥ Vie mennessäsi mitä toit tullessasi. Pidä ympäristö siistinä ja kierrätä festivaalien aikana. Älä jätä jälkeesi löytötavaraa.
♥ Sisällytä kestävyys jokapäiväiseen elämääsi festivaalikokemuksen ulkopuolella. Kerää festareilta mukaasi arkeen sovellettavia vinkkejä, intoa ja tukiverkostoja.